Nieuws

20/11/2017

17/2/18 Schrijf je nu in voor de jaarlijkse Terugkomdag!

De Terugkomdag van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie gaat door op zaterdag 17 februari 2018. Deze keer laten we Dr. Marjo Ramakers, arts en seksuoloog NVVS, op u los! Lees meer

09/11/2017

Eén plaats voor bijstand na seksueel geweld

Op 9 november 2017 opende Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir officieel de deuren van de Zorgcentra na Seksueel Geweld. De drie pilootcentra in Gent, Brussel en Luik zijn dag en nacht bereikbaar en verbonden aan een ziekenhuis. Ze werken nauw samen met de Universiteit Gent, het Parket, het DNA-labo en de politie. Doel is om slachtoffers van seksueel geweld op één plaats alle mogelijke bijstand te geven. Lees meer hier of op de website www.seksueelgeweld.be.

13/10/2017

Ketnet lanceert de dokter Bea show

Vanaf 13 oktober kunnen jonge tieners afstemmen op de dokter Bea show, een nieuwe reeks op Ketnet die op een educatieve, wetenschappelijke en humoristische manier vragen over seksualiteit en puberteit behandelt. In elk van de 12 afleveringen komt een thema aan bod rond lichaam, relaties en seksualiteit. Centrale figuur is dokter Bea, vertolkt door de actrice Eva van Der Gucht.  Lees meer.

07/10/2017

9-12 mei 2018: 14de congres European Federation of Sexology

Dit jaar is het verzamelen geblazen in Portugal voor het 14de congres van onze Europese koepelorganisatie. Meer info.

05/10/2017

Gezocht: anonieme getuigen over ‘leven zonder seks’

Seks lijkt vandaag overal te zijn, maar er openlijk over praten blijft moeilijk. En misschien is het nog moeilijker om aan anderen te vertellen dat je misschien niet zo vaak seks hebt? Geef je even graag toe dat het misschien al even geleden is? Daarom is Humo op zoek naar mensen die anoniem willen getuigen over hun huidige leven zonder seks. We vatten het onderwerp zo breed mogelijk op: we willen graag koppels of singles horen, van uiteenlopende leeftijden, die seks tijdelijk of eerder permanent van het menu hebben geschrapt, om welke reden dan ook. Het kan best zijn dat ze tevreden zijn met dat leven zonder seks, of misschien ervaren ze het toch vooral als een gemis. Wie graag wil getuigen (of vrijblijvend zijn licht wil opsteken over hoe zo’n interview in z’n werk zou gaan) kan contact opnemen met: hanne.vantendeloo@humo.be.

05/10/2017

17/10/2017 Gespreksavond rond NAH en seksualiteit te Aalst

Een hersenletsel kan het leven van de persoon en zijn netwerk behoorlijk overhoop halen, ook op gebied van seksualiteit en relaties verandert er veel. Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek over relaties en seksualiteit bij mensen met een hersenletsel. Welke invloed kan een hersenletsel hebben op iemand seksualiteit? Hoe ga je hiermee om? Welke mogelijkheden zijn er? Wat betekent dit voor de partner of het netwerk? Lees meer.

04/10/2017

28/2 tot 3/3 congres ESSM te Lissabon

Eind februari is het kruim van de ‘sexual medicine’ terug te vinden op het gezamenlijk congres van de ISSM en de ESSM te Lissabon. Lees hier meer.

28/09/2017

17/11/2017 Conferentie seksualiteit en jongeren te Berchem

Jong en Van Zin ondervroeg jongeren tussen 16 en 18 jaar over hun gedrag, attitudes, en subjectieve normen wat betreft kussen, relaties en seks. Deze resultaten worden op 17 november 2017 voorgesteld op de Conferentie seksualiteit en Jongeren. Lees meer.

25/09/2017

Oproep van Sensoa aan seksuologen

Sensoa wil ook via seksuologen een verspreiding en bekendmaking naar huisartsen in beweging zetten. En daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Steekkaarten zijn voor seksuologen gratis ter beschikking als ondersteuningsmiddel om zelf de stap te zetten naar de huisarts. Denk je aan manieren of initiatieven om de steekkaart (en onderliggende boodschappen) te gebruiken of verder te verspreiden, contacteer ruth.borms@sensoa.be

Lees meer

22/09/2017

Sensoa tackelt seksmythes en zet huisartsen aan te praten over seksuele gezondheid

Nogal wat Vlamingen kampen met misvattingen over seksualiteit. Seksuologen geven aan dat steeds meer koppels zich zorgen maken over (onrealistische) verwachtingen en nood hebben aan ‘normaliserende’ boodschappen. Het lijkt nochtans alsof iedereen ondertussen wel weet dat de gemiddelde seksfrequentie van de Vlaming niet 2 tot 3 maal per week is, het gemiddelde ligt op 1,2. Toch blijken dit soort misvattingen door herhaling ‘ingesleten’ in de geesten: “Je weet het wel maar toch….” Tijd om die seksmythes te ontkrachten, vonden we bij Sensoa. Lees meer