Een praktijk starten

Er komt heel wat kijken bij het starten als zelfstandige. Vanuit de vereniging voor seksuologie willen we met deze tips je wat op weg zetten. Waar moet je aan denken? Wat moet zeker in orde zijn? Hier vind je een aantal basis-aspecten van het zelfstandig starten als klinisch seksuoloog VVS.

 

° Weeg voor jezelf de voordelen en nadelen af wat het betekent om zelfstandige te zijn.
Bepaal of je zelfstandige in hoofdberoep dan wel bijberoep wil starten. De sociale kosten van een hoofdberoep liggen immers veel hoger. Meer info omtrent bijberoep en hoofddberoep: https://www.unizo.be/starters/advies/verschil-tussen-zelfstandige-hoofdberoep-en-bijberoep

° Bij Unizo (de vereniging voor zelfstandigen) kan je als starter veel nodige informatie vinden, maar vaak ook (soms gratis) hulp krijgen. Meer info: https://www.unizo.be/starters

°Zoek een boekhouder die ervaring heeft met paramedische beroepen. Waar je met al je (boekhoudkundige) vragen terecht kan. Vraag eens bij andere vrije beroepers in de buurt welke boekhouder zij hebben en of ze tevreden zijn.

° Het is noodzakelijk om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds (bv Acerta, Xerius, Securex,…). Deze instellingen kunnen je veel informatie verschaffen over het zefstandige statuut.

°Het is aangeraden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Hoor hiervoor eens bij je verzekeringsmakelaar.

°Het is aangeraden om een beroeps bankrekening te openen. Vanuit deze rekening kan je facturen betalen maar ook inkomsten ontvangen.

° Het is essentieel om uit te zoeken welk BTW-statuut je hebt. Als seksuoloog ben je namelijk BTW-plichtig. We zijn geen erkende beroepsgroep. Je kan op 2 manieren vrijgesteld worden van BTW:
à Inschrijven als een kleine onderneming: Deze regeling is bestemd voor de kleine ondernemingen (natuurlijke personen, vennootschappen, enz.) van wie het jaarlijks omzetcijfer niet meer bedraagt dan 25.000 euro (en die handelingen verrichten die onder deze regeling vallen).
à BTW-vrijstelling op basis van een andere inschrijving: bijvoorbeeld orthopedagogen, therapeuten, psychologen.https://www.liantis.be/nl/nieuws/klinisch-orthopedagogen-psychotherapeuten-vrijgesteld-btw?fbclid=IwAR3x6fFbu54cZu_I6pFWlUzUaoPPEPTr4stM-f-0ylHqMBhvVd3Wcb2ANPQ
Geraak je er zelf niet aan uit? Bel/mail dan naar je sociaal verzekeringsfonds of FOD-financiën. Deze kunnen je de juiste en recentste informatie verschaffen. Let op: regelmatig merken we dat lokale btw-kantoren verschillende regelingen hanteren. Vraag daarom jouw boekhouder contact op te nemen met je eigen btw-kantoor en bewaar de schriftelijke neerslag van hun antwoord.

° Zoek een locatie. Wanneer je zelf een praktijk wil opstarten, komen er heel wat extra’s bij kijken. Je staat immers in voor elk aspect van de praktijk (van inkleding, prijsbepaling, PR,…). Je moet ook nadenken wat een goede ligging zou zijn voor je praktijk (bereikbaarheid, parkeermogelijkheden,…). Dit vereist een grotere startkapitaal dan wanneer je ergens aansluit. Je kan dus ook aansluiten bij een bestaande multidisciplinaire praktijk. Het voordeel is dat er reeds heel wat voor je geregeld is, je staat er niet alleen voor en je hebt mogelijke doorverwijzers. Wanneer je hiervoor kiest is het belangrijk om de voorwaarden goed te bespreken. Onder andere: wat zijn de algemene regels van de praktijk, wat zijn de annulatievoorwaarden, dagen van gebruik ruimte, percentage van de huur, wat als jij ziek wordt of afwezig bent… Je kan dit ook even afchecken bij een collega klinisch seksuoloog of dit goede voorwaarden zijn.

° Zorg dat men jou makkelijk kan vinden. Maak jezelf bekend door volgende voorbeelden: maak visitekaartjes aan en maak een website aan waarin je jezelf en je werkwijze voorstelt. Zorg ’er zeker voor dat je op de doorverwijsgids van de vlaamse vereniging voor seksuologie staat. Je kan je eventueel ook registreren op andere zoeksites zoals: vindeentherapeut/vindeenpsycholoog.

° Zoek collega’s klinisch seksuologen om samen aan intervisie te doen. Dit kan ervoor zorgen dat je met casi of andere vragen gesteund wordt.

° We raden sterk aan om blijvend in (individuele) supervisie te gaan. Op deze manier waakt er steeds iemand over je persoonlijke groei als hulpverlener.