Naar de inhoud
Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw logo Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw

Seks: van fijn naar pijn: enkele reis of retour?

30/05/2019

Heb je deze boeiende studiedag op 21/5/2019 gemist? Wegens groot succes, hernemen Marjo Ramakers en Gidia Jacobs op 8 oktober 2019 deze nascholingsdag over chronische pijnklachten te Amersfoort.

Seks, van fijn naar pijn: enkele reis of retour?!

Chronische seksuele pijnklachten en wat eraan te doen?

Nascholing op 21 mei 2019 te Amersfoort in de Amershof, Snouckaertlaan 11 (5 min lopen van NS)

Programma:

9.00-9.20:          Ontvangst

9.20-9.30:          Welkom door Gidia Jacobs, dagvoorzitter

9.30- 10.30:       Peter Leusink: Inchecken bij de huisarts!

Pijn bij gemeenschap.

 

10.30-11.30:      Marjo Ramakers: Op weg, overstappen, meer sporen?

Differentiëren tussen somatisch en niet-somatisch verklaarde vulvaire pijn en behandelopties.

 

11.30-11.45:      Pauze

11.45- 12.15:     Bert Messelink: De stiltecoupe.

Genitale pijnklachten bij mannen.

 

12.15-13.15:      Lunch

13.15-14.00       Bert Messelink: Centraal Station.

Brein en pijn.

 

14.00-15.00:      Sandra Veenstra: De ontkoppelde wagon.

Somatische dissociatie en pijn na trauma.

 

15.00-15.15:      Pauze

 

15.15- 17.00:     Sandra Veenstra: Overstappen en uitchecken.

EMDR-therapie bij genitale pijn.

 

17.00-17.15:      Afsluiting en evaluatie Gidia Jacobs

17.15-18.00:      Drankje

 

Doelgroep:        Leden van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie, Vlaamse Vereniging voor Seksuologie, en andere psychologen, artsen, en belangstellende professionals die werken met patiënten met (chronische) seksuele pijnklachten.

Inhoud:              Pijn bij het vrijen komt veel voor. Pijn is een alarmsignaal en vaak start de patiënt in het somatische circuit. Als de klacht langdurig bestaat komt de patiënt meestal via de huisarts bij de medisch specialist. Een integrale aanpak van seksuele pijnklachten is aangewezen maar in de praktijk niet altijd gemakkelijk te realiseren. In deze interactieve nascholing nemen verschillende ervaren behandelaren u mee in hun visie op pijn, hun manier van werken en de integrale aanpak. Er wordt geoefend aan de hand van casuïstiek.

Accreditatie:     Is toegekend door de NVVS voor 6 punten.

Locatie:              Amershof, Snouckaertlaan 11 te Amersfoort. De accommodatie ligt op 5 min lopen van het NS station en er is voldoende betaalde parkeergelegenheid. Voor een routebeschrijving zie:http://www.amershof.nl/p/1/57/route

www.amershof.nl
Hier komt de omschrijving van de site – route, openbaar, vervoer, vanaf, amsterdam, zwolle, utrecht, arnhem, parkeren, amershof, zalencentrum, zalen, huren, cursussen, vergaderingen

 

Kosten:              € 250,= (inclusief lunch)

Inschrijven:       www.censere.nl/aanmelden/nascholing

Contact:             nascholing@censere.nl

Sprekers:           Allen zijn ervaren hulpverleners en veelgevraagd (inter)nationaal spreker en docent en ze publiceren geregeld over hun vakgebied.

Gidia Jacobs, gezondheidszorgpsycholoog/seksuoloog NVVS is geïnteresseerd in de bundeling van kennis en kunde over psyche en soma en initiatiefnemer van deze nascholing. Ze werkt momenteel vrijgevestigd bij CenSeRe in Voorschoten en in de Proctoskliniek te Bilthoven met patiënten met chronische anale pijnklachten. Ze neemt deel aan de ontwikkeling van de Richtlijn Chronische Bekkenpijn. Ze is hoofdopleider van de post-BIG-opleiding seksuologie bij de RINO te Utrecht.

Peter Leusink, huisarts/seksuoloog promoveerde recentelijk op Diagnostiek van vulvodynie in de huisartspraktijk. Hij was betrokken bij de NHG Standaard Seksuele klachten en de GGZ Zorgstandaard Seksuele dysfuncties. Naast hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie is hij hoofddocent van de opleiding Consulent Seksuele gezondheid NVVS (RINO, Utrecht).

Marjo Ramakers, arts/seksuoloog NVVS specialiseerde zich in pijn- en bekkenbodemproblematiek van vrouwen. Ze is betrokken bij de richtlijnen Vulvodynie (NVOG) en Lichen Sclerosis en Lichen Planus (NVDV). Ze is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Vulvapathologie. Ze zit in de medische adviesraden van de patiëntenverenigingen Lichen Sclerosus en Lichen Planus. Ze werkt thans vrijgevestigd bij CenSeRe in Voorschoten en bij de Rooseveltkliniek in Leiden met vrouwen met chronische vulvaire klachten. Ze is hoofdopleider van de post-BIG-opleiding seksuologie bij de RINO te Utrecht.

Bert Messelink, uroloog/seksuoloog NVVS heeft veel ervaring in teamwerk binnen tweede- en derdelijnszorg voor mannen en vrouwen met bekkenpijn. Was voorzitter van de groep Abdominal and Pelvic pain van de IASP. Bedacht en organiseerde het 1st World Congress on Abdominal and Pelvic pain (2013). Was eerste editor van het boek Abdominal and Pelvic Pain (Wolters, NY). Is vice-chair van de EAU-richtlijn Chronic Pelvic Pain en voorzitter van de commissie Richtlijn Chronische bekkenpijn (NVU en NVOG). Is medisch adviseur van de patiëntenverenigingen BB4All, ICP en PVVN. Is docent op de post-BIG-opleiding seksuologie (RINO, Utrecht).

Sandra Veenstra, klinisch psycholoog/psychotherapeut/EMDR-practitioner specialiseerde zich (zowel in een ziekenhuissetting als vrijgevestigd) in somatoforme stoornissen. Zij werkt thans in eigen praktijk in Tilburg waar zij vooral patiënten ziet met complex trauma en chronische pijn. Zij deed wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van fantoompijn met EMDR en publiceerde daarover. Ze was docent somatoforme stoornissen bij de RINO Zuid-Nederland en gastdocent op de Universiteit van Tilburg over pijn en hersenen.

.