Naar de inhoud
Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw logo Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw

I.M. Richard Green, Marcel Waldinger en Johan Verhulst

04/05/2019

De seksuologie verloor recent verschillende belangrijke figuren, Richard Green en Marcel Waldinger, beiden psychiater-seksuoloog en Johan Verhulst, psychiater-psycholoog.

Op 6 april 2019 overleed Richard Green.  Hij was een groot voorvechter van de rechten van holebi en transgender personen. In de jaren ’70, een tijdperk waarin homoseksualiteit zowel nog een maatschappelijk taboe als een mentale stoornis was, sprak Richard Green zich duidelijk uit voor een depathologisering. Na het behalen van een diploma rechten, verdedigde hij meerdere homo mannen discriminatierechtzaken. Hij stichtte de International Academy of Sex Research en was de eerste editor van hun tijdschrift, de Archives of Sexual Behavior.

Afgelopen 1 mei 2019 overleed Marcel Waldinger, naast psychiater en seksuoloog ook farmacoloog. Hij was één van de leidende onderzoekers in het veld van premature ejaculatie en lag aan de basis van de theorie omtrent de neurobiologische oorsprong van deze seksuele klacht. Hij publiceerde talrijke artikelen omtrent zowel premature ejaculatie, post-orgasmic ilness syndrome en persistent genital arousal syndrome.

Tot slot, overleed recent ook Johan Verhulst, psychiater en psycholoog. Hij was de man die in Leuven zowel de Master-en Johnsontherapie, als de residentiële echtpaartherapie heeft ingevoerd. Met dank aan het in memoriam van Alfons Vansteenwegen.