Sensoa tackelt seksmythes en zet huisartsen aan te praten over seksuele gezondheid
22/09/2017
Nogal wat Vlamingen kampen met misvattingen over seksualiteit. Seksuologen geven aan dat steeds meer koppels zich zorgen maken over (onrealistische) verwachtingen en nood hebben aan ‘normaliserende’ boodschappen. Het lijkt nochtans alsof iedereen ondertussen wel weet dat de gemiddelde seksfrequentie van de Vlaming niet 2 tot 3 maal per week is, het gemiddelde ligt op 1,2. Toch blijken dit soort misvattingen door herhaling ‘ingesleten’ in de geesten: “Je weet het wel maar toch….” Tijd om die seksmythes te ontkrachten, vonden we bij Sensoa. Met de hulp van de media ontkrachten we in een opmerkelijke campagne vanaf 20 september zes hardnekkige seksmythes. De redactionele aandacht die de media aan de mythes zal besteden, promoot Sensoa via sociale media. Meteen verwijzen we daar ook door naar Seksualiteit.be. Op die website van Sensoa counteren we elke mythe met realiteit en geven we tips en tricks. Sensoa vertrekt daarbij vanuit de definitie van ‘seksuele gezondheid’ van de Wereldgezondheidsorganisatie: “Seksuele gezondheid is meer dan louter de afwezigheid van ziekte en het voorkomen van risico’s van ongeplande zwangerschap, seksueel grensoverschrijdend gedrag, soa of hiv. Er moet ook aandacht zijn voor de plezierige, aangename kanten van seksualiteit. Dat vertaalt zich in een positieve, respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties.”
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “We blijven geconfronteerd worden met onjuiste informatie over seksualiteit. Een goede voorlichting en realistische verwachtingen zijn nochtans cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde relatie. Het is daarom goed dat Sensoa met deze campagne de Vlamingen van goede en correcte informatie bedient.”
De seksmythes van 2017 zijn er. Ontkracht ze allemaal!
Aan de Universiteiten van Gent en Leuven ging in februari 2010 het Sexpert onderzoek van start. De focus lag op de seksuele gezondheid van de Vlaming. Dat onderzoek weerlegde 13 mythes rond seks. Sensoa baseerde zich daarop, dook in de wetenschappelijke literatuur, ging te rade bij huisartsen, studenten geneeskunde en seksuologie en legde zijn oor te luisteren bij seksuologen. Daaruit distilleerde Sensoa zes mythes:
- Mythe 1: ‘Veel seks is een teken van een goede relatie’
- Mythe 2: ‘De beste seks is spontane seks’
- Mythe 3: ‘Voor een orgasme moet de penis altijd in de vagina’
- Mythe 4: ‘Jongeren hebben steeds vroeger seks’
- Mythe 5: ‘Seks is iets voor jonge mensen’
- Mythe 6: ‘Zwanger worden is gewoon een kwestie van plannen’
De mythe onder de mythe
De mythes impliceren vaak nog andere onderliggende mythes. Enkele voorbeelden.
Als het gaat over de ‘beste seks’ denken mensen niet alleen aan instant zin in seks (spontane seks) bij beide partners. Er wordt ook van uitgegaan dat seks enkel ‘goede seks’ is als het seks ‘met toeters en bellen’ is: een romantische setting, tien standjes, gelijktijdige orgasmes e tutti quanti.
Of zwangerschap. Een ongeplande zwangerschap wordt onmiddellijk gezien als een vorm van falen, terwijl het normaal is dat er tijdens de hele vruchtbare ‘loopbaan’ van een vrouw al wel eens iets kan mis gaan. Anderzijds gaat men er vaak niet vanuit dat de kans bestaat dat men niet onmiddellijk zwanger raakt op het moment dat men het ‘plant’ en wilt.
Seksualiteit.be, uw betrouwbare informatiebron
Op de website Seksualiteit.be van Sensoa krijgt elk van de mythes een weerlegging. We sporen mensen aan een reality check te doen. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie en lezen waar de mythe vandaan komt, hoe de vork juist in de steel zit en krijgen er ook nog tips & tricks bij.
Sensoa, huisartsen en seksuologen: Steekkaart Praten over seksuele gezondheid
In samenwerking met beroepsorganisatie Domus Medica krijgen huisartsen een poster voor de wachtkamer toegestuurd. Die poster verwijst naar de campagne en spoort patiënten aan om hun seksuele gezondheid met de huisarts te bespreken.
Samen met de poster krijgen de huisartsen ook een steekkaart Praten over seksuele gezondheid die stapsgewijs en met voorbeelden helpt om dat gesprek te voeren. De steekkaart kwam tot stand in samenwerking met Vlaamse Vereniging voor Seksuologie, Domus Medica en huisartsenstuurgroep van Sensoa. https://www.domusmedica.be/varia/docman-alles/publiek/praktijkdocumenten/steekkaarten-en-andere-hulpmiddelen/p-psychische-problemen/1366-praten-over-seksuele-gezondheid-steekkaart/file.html
In vaktijdschrift voor huisartsen (HUISARTS NU) zal een artikel verschijnen die huisartsen aanspreekt om seksualiteit meer bespreekbaar te maken. Het artikel is reeds te lezen via: https://www.domusmedica.be/documentatie/huisartsnu/archief/2017-jg-46/nr-46-5/7135-hoe-seksuele-gezondheid-ter-sprake-brengen-huisartsen-kunnen-seksmythes-weerleggen.html
Alle teksten op de website werden grondig gecheckt door diverse seksuologen, met opnieuw dank aan de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie. In overleg met de VVS is er voor gekozen om in pers zoveel als mogelijk verschillende seksuologen als experts aan het woord te laten.
Persaandacht:
De pers heeft de campagne en de boodschappen opgepikt, ziehier een kort overzicht:
- 20/09 zaten de campagne al in het ochtendnieuws op alle VRT-radiozenders en op Q music/Joe.
- Alle kranten schonken aandacht aan de campagne, met een extra pluim voor De Morgen (afbeeldingen van de campagne) en Het Nieuwsblad (aandacht voor de steekkaarten voor huisartsen) (interview: seksuoloog Ruth Borms)
- Ook de twee journaals kwamen aankloppen, deze items zaten er niet allen ’s middags maar ook ’s avonds in. Je kan hier de reportages bekijken (interview: Sensoa Boris Cruyssaert)
- VTM-nieuws: https://nieuws.vtm.be/binnenland/zes-mythes-over-seks-ontkracht
- VRT-journaal: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/20/-nee–als-je-een-orgasme-wil–moet-de-penis-niet-altijd-in-de-va/
- be bracht bovendien een sekskwisje: https://nieuws.vtm.be/binnenland/ben-jij-een-sexpert-test-het-hier
In de namiddag van 20/09 deed Sensoa nog een interview met Raf en Rani op radiozender JOE (interview: Sensoa Boris Cruyssaert).
- Via de sociale media stootten we ook nog op dit korte filmpje van MNM (Ninjanieuws): https://www.youtube.com/watch?v=NShAVTYns2w
- 21/9 stond er ook een artikel in Metro en op be:https://www.flair.be/nl/lifestyle/seks/seksmythes-sensoa/
- Het eerste medium dat redactionele aandacht schonk aan de campagne was Weekend Knack (20/09) en interviewde seksuoloog Paul Enzlin.
- 21/09 gingen ze aan de slag met de mythes met seksuoloog Wim Slabbinck in Gert Late Night op Vier.
- 22/09 is Wim Slabbinck te gast bij De Madammen op Radio 2.
Website: http://www.seksualiteit.be/seksmythes
Beeldmateriaal kan u in hoge resolutie bekomen via: https://www.dropbox.com/sh/8uxxis5klsrte29/AAAerlQWAKFw2zcofr8kIlsta?dl=0
Ook de filmpjes die op de sociale media zullen doorverwijzen, kan u daar bekijken.
Voor bijkomende informatie kan u terecht bij Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa (Boris.cruyssaert@sensoa.be of 0486 10 91 43)
Met de steun van Jo Vandeurzen, Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin